Sunday, July 16, 2006

K ärlekens ö ...

En liten notering från Tahiti den 10/7 2006.

Vi ligger på svaj 400 meter från land och Marina Taina, en knapp mil sydväst om Papeete. Västerom oss i riktning mot Moorea dundrar bränningarna mot barriär-revet. Vi har varit en vecka på Tahiti , "the island of love".
Att Tahiti skulle vara kärlekens ö märker vi inte mycket av även om människorna här liksom på övriga öar vi besökt är vänliga och tillmötesgående. Den omskrivna bekymmerslösa attityden fanns nog både på Marqueses och Tuamotus, men knappast här pä Tahiti med sin stadsmentalitet. Kapten Cook med flera sjöfarare som kom till Polynesien på slutet av 1700 talet hade inga svårigheter att byta varor och tjänster med lokalbefolkningen. Spik var eftertraktat hos lokalbefolkningen som gjorde om spikarna till fiskekrokar. Bland annat byttes spik mot erotik av kärlekstörstande besättningsmän. Det sägs att mängden spikar som drogs ut ur skrovet på fartyget utgjorde ett direkt hot mot sjödugligheten hos fartygen.
Tahiti har knappt 200 000 innevånare, de flesta boende i och runt Papeete. Här och var ses byggnadskranar, cementblandare och högar av armeringsjärn och allt tyder på att Papeete tillväxer. Unga människor flyttar in från öarna omkring. Urbanisering tycks vara en universiell trend. Från båten ser vi grönklädda branta berg vars toppar når ovan molnen. Närmast stranden; hotell, marinor och en del egna hem, ofta skjulartade. Nära stranden går också vägen, närmast Papeete tvåfilig, som går runt ön. Sluttningarna närmast vattnet och några hundra meter upp är tätt bebyggda med som det verkar moderna egnahem och även en del hyreshus. Några hundra meter från marinan ligger Mammons lokala högborg, Carrefour, dit vi vallfärdar nästan dagligen. Priserna där ligger fortfarande betydligt hägre än hemma men lägre än de lokala magasinen på öarna. Vi bunkrar för närmsta månaden åtminstone. Stadslivet i Papeete har lockat till ett antal besök. Enklast och billigast tar man sig dit med Le Truck, gamla lastbilar med flaken överbyggda och försedda med träbänkar. Enkel resa kostar 130 CPF vilket motsvarar cirka 10 kronor. Vi har gjort ett antal resor till Papeete, njutit en kall öl och tittat på folklivet, shoppat lite och ätit gott. Middag på kajen på en av många s.k. Roulottos är ett prisvärt och välsmakande alternativ. Vi har sett parader, dans och musik på den s.k. Heivan, en årlig fest med inslag av traditionell dans, musik och kamp. Bland annat tävlan i fruktbärning, spjutkastning och rodd. För att få lite kontrast till båtlivet gick vi en kväller till det lokala lyxhotellet Beachcomber för drinkar, middag och underhållning.
Men efter några dagar med fast mark under fötterna börjar tankarna på att kasta loss igen och hissa segel.

Sjön suger.
Håkan

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

"Sjön suger" är en dubbelbottnad fras och i den aspekten jäkligt rolig kommentar. Kan man börja ana en viss längtan bort från den rullande böljan blå "sjön suger" =( eller kan man skönja en längtan att få kasta loss igen och fortsätta sin seglats??
Allt gott/ Victoalia

10:46 AM  

Post a Comment

<< Home